Címlap Tanulmányi kirándulás-ajánló Szinpetri - a világ legnagyobb könyve
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Szinpetri - a világ legnagyobb könyve PDF Nyomtat Email
Írta: Tóth Sándor   
2015 október 12., hétfő 09:51

 A világ legnagyobb könyve

Szinpetriben (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Aggteleki Nemzeti Park) egy régi major felújított épületében található a világ legnagyobb könyve, mely a Guinness World Records által elismert legnagyobb könyv. 2010. március 21-én készült el több éves munka eredményeképpen.

Az Aggteleki Nemzeti Park élővilágát, természeti kincseit, és az ottani településeket bemutató könyv mérete 4,18 x 3,77 méter, 346 oldal, 1420 kg, mely az ötletgazda és tulajdonos Varga Béla és fia, Varga Gábor papíripari mérnök kitartó munkájának köszönhetően valósult meg. Botanikusok, néprajzkutatók, geológusok és zoológusok mintegy két évig gyűjtötték és szerkesztették az adatokat, fotókat. Kézzel fűzött, kódexkötési technikával készült a mű. A borító kemény fatáblákból áll, bőrborításához Argentínából hozták a marhabőrt. Méreteire jellemző, hogy több ember összehangolt munkájával lehet lapozni a csaknem 16 négyzetméteres oldalait.

Számunkra talán még érdekesebb lehet a kiállítás másik része: A középkori papírgyártás és nyomtatás korhű megjelenítésére is vállalkozott a tulajdonos. Varga Béla gyermekkori álma teljesült a Gutenberg nyomda másolata és a korabeli papírmalom létrehozásával, bemutatásával. A papírmalom egyedi Magyarországon, a svájci baseli papírmalom hiteles másolata.

Megtekinthetünk az épületben egy kb. 140 éves nyomdaipari betűszedő gépet magyar betűkészlettel, régi egyházi könyvek gyűjteményét; még báránybőrre írt tórát is tartalmaznak a vitrinek. Fali tablókon olvashatunk Gutenbergről, a könyvnyomtatás európai elterjedéséről, a magyar nyomdászat kezdeteiről is.

A mintegy 45 perces tárlatvezetést kézműves foglalkozás is követheti: a papírmerítés és a nyomtatás műveletét gyermekcsoportok előzetes egyeztetés alapján ki is próbálhatják.

A szépen gondozott parkban megtekinthető a működő alulcsapott vízkerék, mely a papírmalmot hajtja, a zsilipek, valamint egy látképi tájelem a térség jelképévé vált szalamandráról.

Elérhetősége: http://legnagyobbkonyv.hu

Utolsó frissítés: 2015 október 12., hétfő 10:32
 
 

Látogatóink

Jelenleg 5 vendég olvas minket

Képek a galériából

No images

Statisztika

Tagok : 2968
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 185959