Címlap Ez történt... Ez történt... Beszámoló a XVII. Országos Technika Versenyről
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Beszámoló a XVII. Országos Technika Versenyről PDF Nyomtat Email
Írta: Ráczné Váradi Éva   
2016 augusztus 01., hétfő 10:11

altaltaltalt

A Technikatanárok Országos Egyesülete minden évben két országos versenyt szervez Technika, életvitel és gyakorlat tantárgyból. Ebben a tanévben a XV. Országos Életvitel Verseny Békéscsabán, a XVII. Országos Technika Verseny Szerencsen került megrendezésre. Fotók a galériában.

Az egyesület titkárjaként azért vállaltam már harmadik alkalommal az országos verseny megszervezését Szerencsen, mert nem könnyű országos szinten olyan intézményt találni, ahol a tárgyi és a személyi feltételek is adottak egy országos forduló lebonyolításához, és a fenntartó is támogatja a rendezőket.

A beszámolómból kiderül, hogy olyan komplex több napos rendezvénysorozatról van szó, ahol párhuzamos programot kell biztosítani a versenyzőknek, a felkészítő tanároknak és a zsűrinek.

A verseny lebonyolítására 2016.05.27-28-án került sor, de a versenybizottság tagjai már a versenyt megelőző napon megérkeztek az elméleti és gyakorlati feladatok megfelelő előkészítése érdekében. A zsűri mellett volt néhány csapat, aki az utazási idő hosszúsága miatt egy nappal korábban érkezett, vagy később távozott, így a szállás és az étkezés megoldását több helyszínen tudtuk biztosítani.

A csapatok többsége a verseny kezdőnapján 2016.05.27-én délelőtt érkezett a Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol szendvicsebédre került sor. Az aulában a polgármester úr megnyitó szavai után az egyesület elnöke köszöntötte a résztvevőket. A művészeti iskola diákjai néptánccal és zenével kedveskedtek a vendégeknek. A versenybizottság bemutatása és a részletes program ismertetését követően a csapatok közösen a gyakorlati feladatok megoldásához kezdtek. Minden csapat egyszerre dolgozott, hiszen a pályázat lehetőséget adott a szükséges mennyiségű anyagok, eszközök és szerszámok beszerzésére.

A gyakorlati feladat nem volt egyszerű, hiszen egy veterán autómodell elkészítése szervezett munkamegosztást, gyakorlott eszköz- és szerszámhasználatot igényelt. A munkadarab elkészítésére 150 perc állt a csapatok rendelkezésére, ez idő alatt a felkészítő tanárok a Szerencsi Bon-Bon Kft. interaktív műhelyében megismerkedhettek a csokoládégyártás rejtelmeivel, és saját csokoládét is készíthettek egyéni díszítéssel.

A közös vacsorára az iskola ebédlőjében került sor, mely után a versenybizottság egy része szigorú szempontsor alapján értékelte a gyakorlati feladatot, a másik része érdeklődéssel hallgatta a csapatok bemutatkozását és a közlekedési eszközök használatát, melyet előzetes feladatban kaptak meg. A különböző helyen lévő szállások elfoglalása után a tehetséges tanulók „lazítás” képpen a szervező tanárok felügyelete mellett bowlingozni mentek, míg a versenybizottság és a felkészítő tanárok szakmai előadás keretén belül ismerkedhettek meg a Tokaj-hegyaljai borkészítés hagyományos és modern formáival.

A szombati nap reggelivel indult, majd a Szerencsi Középiskolai Kollégium épületében a versenyzők 60 perc alatt egyénileg oldották meg az elméleti feladatlapot. A felkészítő tanárok addig a felújított református templomot és Rákóczi Zsigmond ott elhelyezett maradványait tekinthették meg. A tanulók az elméleti munka után az interaktív csokoládéműhelyben kreatív csokoládécsodákat hoztak létre, a versenybizottság pedig a feladatlapok javítását végezte. Még a délelőtt folyamán a csapatok felkészítőtanáraikkal a Rákóczi-várat és a Zempléni Múzeum képeslapkiállítását tekintették meg, ami az Európában egyedülálló.

A zsűri összesítése és értékelése után a város Turisztikai Központjában került sor az eredményhirdetésre, ahová a TOE által meghirdetett országos egyéni pályázat díjazottjai is meghívást kaptak. Felkészítő tanára kíséretében érkezett meg az ország minden tájáról az a tíz tanuló, aki a legeredményesebben szerepelt „ A világítás technikatörténete” című egyéni pályázatban.

A két napos verseny értékelése során minden versenyző és felkészítő tanár oklevélben részesült. Könyv és tárgyjutalomban részesült az egyéni elméleti feladatlap 1-6. helyezettje. A gyakorlati feladat 1-6. helyezett csapatának minden tagja és felkészítő tanára tárgyjutalomban részesült. Az összesített versenyben kialakult sorrend alapján valamennyi résztvevő tárgyjutalmat vehetett át az elért helyezés figyelembe vételével. Mindhárom kategória 1. helyezettje serleget kapott, az összesített verseny győztese a vándorserleget is megkapta. Ezt a következő évi országos versenyre hozza magával, mivel a következő tanévi versenyen való részvételre a jelenlegi győzelem feljogosítja. A versenybizottság tagjai önkéntes szakmai munkájuk elismeréseként oklevelet és pendrive-ot kaptak.

A város önkormányzatának és a helyi szponzoroknak köszönhetően minden résztvevő gazdagon megtöltött ajándéktáskával térhetett haza a közös ebéd után, ahová az egyéni pályázat résztvevői is meghívást kaptak.

A következő napon haza induló csapatok és zsűritagok részére kirándulást szerveztünk Boldogkőváraljára, ahol a festői környezetben elhelyezkedő várlátogatás izgalmas élménynek bizonyult.

Ilyen tartalmas és színvonalas program megvalósítása az NTP által kiírt pályázatok segítségével lehetséges. A résztvevők visszajelzése alapján számos maradandó élmény mellett komplex módon valósult meg a tehetséggondozás.

Szerencs, 2016. június 28.

Utolsó frissítés: 2017 február 26., vasárnap 19:33
 
 

Látogatóink

Jelenleg 3 vendég olvas minket

Képek a galériából

No images

Statisztika

Tagok : 2966
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 177428