Címlap Ez történt... Ez történt... Beszámoló a XVI. Országos Életvitel versenyről
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Beszámoló a XVI. Országos Életvitel versenyről PDF Nyomtat Email
Írta: Barta Gábor   
2016 augusztus 03., szerda 17:59

 XVI. Életvitel és Gyakorlati Ismeretek Verseny

NTP-TV-15-0094

altaltalt

 

A XV. életvitel és gyakorlati ismeretek versenyt a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskola csapata nyerte Veszprémben 2015-ben. Ennek köszönhetően a mi iskolánk nyerte az idei verseny rendezési jogát, Békéscsaba lett a XVI. verseny házigazdája.  Fotók a Galériában.

Lázas előkészítés következett ennek tudatában. Támogatókat keresetem, lefoglaltam a szállást, az étkezéseket megszerveztem és programokat terveztem a május 20-21. hétvégére. Szerettem volna, ha az ország különböző helyeiről érkező versenyzők megismernék Békéscsabát, helytörténetét, gasztronómiáját, hagyományait.

Mint szervező iskola a csapatomat is készítgettem és indítottam a megyei versenyen, akik sikeresen szerepelt a Szeghalmi versenyen, elsők lettek.

Mivel házigazdaként jogosultságot nyertek a címvédésre már tavaly, így békés megyét két csapat képviselhette az országos döntőn. Az idei téma a „Gazdálkodás a családban” címet kapta, ennek megfelelően próbáltunk készülni a döntőre.

alt A verseny logóját egyik kollégám, mely mindenkinek nagyon tetszett. Ez a logó került fel a szponzorok által készített pólóra és készült egy nagyméretű molinó is, mely előtt fotózkodtak a csapatok.

 

A verseny lebonyolításában sokat segítettek a szervező iskola kollégái, és a hetedikes lányok is kivették a részüket a zavartalan lebonyolításban.

Regisztrációval kezdődött a rendezvény, ahol egy nyakba akasztható névjegytáblát is kapott mindenki. A Csaba Centerben zajlott a megnyitó. A zsűri, a Technikatanárok Országos Egyesületének vezetőségi tagjai, a meghívott vendégekkel a színpadon helyezkedtek el. Meghívót kapott a polgármester úr, a KLIK Békéscsabai Tankerületének vezetője, a körzeti képviselő, a BIC iskolafenntartó centrumvezetője. A polgármester úr köszöntőjében elmondta, hogy nagyon örült, hogy itt rendezik a versenyt és jónak találta a kiegészítő programokat is.

A megnyitón fellépett az iskola 4.a osztályos kórusa akik pünkösdöltek, valamint a Talléros népi együttes zenélt, táncoltak az iskola művészeti tagozatos diákjai. A megnyitó után együtt ebédeltünk, ahol egy rövid kötetlen beszélgetés során kicsit megismerhették a csapatok egymást.

Miután mindenki megebédelt az iskola épületében elkezdődhetett a verseny, a gyakorlati munkával: „Feladatok megosztása a családban”. A csapatoknak készíteniük kellett egy falitáblát, amelyen a családtagok az otthoni, napi feladataikat tudják jelölni, heti beosztással.

A család négytagú: Anya, Apa, két gyerek: egy 14 éves leány és egy 12 éves fiú.

Végig kellett gondolniuk, hogy egy hét alatt a családnak milyen mindennapi feladatokat kell megoldania. A zsűrinek nem volt egyszerű dolga a gyakorlati feladatok értékelésénél.A gyakorlati feladat végrehajtása alatt a felkészítő tanárok a Bonduelle békéscsabai gyárában tettek látogatást.

A délutáni program egy közös gyárlátogatással folytatódott, Marzek Kner Packaging békéscsabai nyomdáját tekintettük meg.

A szállás a Fenyves Hotelben volt, ahol egy kiadós vacsora fogadott bennünket. Nem sok idő maradt a szállás megismerésére, mert a busz már várta a csoportot. Az esti program a Bréda kastély meglátogatása volt. Útközben az idegenvezető kolléga bemutatta Békés megye történelmét. A kastélyparkban egy kis harapnivaló várt bennünket a helyi szponzorok jóvoltából. Mindenki nagyon várta az Európában együlálló vetítést. Meglepetésként a vetítés egy üdvözlettel kezdődött, kívetítették a verseny logóját és köszöntötték a résztvevőket. Nagyon szép és látványos program volt, mindenkinek nagyon tetszett. Bár későre járt az idő, mégis szántunk időt a kastély megtekintésére is.

Fáradtan tértünk vissza a szállásunkra, ahol még lehetőség volt a wellness részleg használatára. Többen éltek is a lehetőséggel, egy nehéz nap után jól esett ellazulni a jakuzziban.

Másnap az elméleti feladatok várták a csaptokat. Ezzel a verseny véget ért a gyerekek számára, de a zsűri dolga még nem. Ki kellett javítani a feladatlapokat és következhetett az összesítés.

A szervező iskolánk hagyományos programja a töri túra. A versenyzők különleges titkos küldetésen vehettek részt a verseny után. Erre az alkalomra készített feladatlapot oldottak meg a diákok versenyen kívül. A csapatok a felkészítő tanáraikkal vágtak neki a városnak és lépésről lépésre ismerték meg Békéscsaba nevezetességeit. Útközben a One Cafe-ban fagyizhattak a túra résztvevői, és aki nem tévedt el és megtalálta a Kossuth teret, csokit kapott.

Ebéd előtt a Kolbászklub segítségével kolbászkészítésen vehettek részt az érdeklődők, a látványos bemutató közben megtanulhatták, mi kell az igazi csabai kolbászba.

Az eredményhirdetés előtt megebédeltünk, a csapatok felvehették az uzsonna csomagot és visszatértünk a Csaba Centerbe, ahol az eredményhirdetéssel zárult a rendezvény.

Az egyéni és csapatteljesítmények díjazása mellett különdíjak átadására is sor került.

Gécs Mihályné, a verseny alapítója és elindítója átadta az általa felajánlott, legjobb egyéni versenyzőnek járó ezüstláncot, Seres János elnökségi tag a Kolbászfesztivál különdíját adta át a hat legjobb vidéki csapatnak: meghívót a következő évi kolbászfesztiválra, a diák kolbászkészítő versenyre. A legsikeresebb Békés Megyei csapatnak Csarkó János szaktanácsadó ajánlott fel különdíjat és kupát.

Minden versenyző kapott oklevelet. A legjobbak kupával is és tárgyi jutalommal is gazdagodtak. A díjakat Velner András elnök úr és Ráczné Váradi Éva titkár asszony adta át.

A dobogós helyezést elérő csapatok tárgyjutalmat, ajándékcsomagot kaptak, valamint az összetett verseny győztese serleggel térhetett haza.

Az ajándékcsomagokat, a részt vevő versenyzőnek a szponzorok és a szülői munkaközösség képviselői adták át.

A Zsűri áldozatos, lelkiismeretes munkáját is megköszönték, és minden tagja kapott egy-egy ajándékcsomagot.

Csodálatos időben, nagyon szép környezetben, nagyszerű programokkal biztosított versenyen vett részt mindenki. A Nemzeti Tehetség Program pályázatai évek óta biztosítják azt az anyagi hátteret, amely egy többnapos rendezvénysorozat megvalósításához szükséges. Az élményteli gazdag programok mellett kiemelt szerep jut a tehetséggondozásnak és a szakmai, módszertani fejlődésnek mind a tanulók, mind a pedagógusok körében.

Békéscsaba, 2016. június 23.

Utolsó frissítés: 2017 február 26., vasárnap 19:32
 
 

Látogatóink

Jelenleg 58 vendég olvas minket

Képek a galériából

No images

Statisztika

Tagok : 2967
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 180929