Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

A tíz éves évfordulóra PDF Nyomtat Email

A Technikatanárok Országos Egyesületének tíz éves vázlatos története (1990-2000)

Összeállította: Dr. Kiss Sándor, főiskolai tanár

Alakulás: 1990. szeptember 27., Pest Megyei Pedagógiai Intézet (Budapest, IX. Karinthy F. u. 1-3.)
Az előkészítés két vonalon kezdődött. A közoktatási területen főleg megyei szaktanácsadók és központi műhelyek vezetői indították el a szervezést. (Mosoni Árpád, Burián János, Csató Sándor, Nagy Attiláné stb.)
A felsőoktatásban Radics Lajos, Kiss Sándor és mások voltak a kezdeményezők. Az alapszabály tervezete 1990 nyarára elkészült. A szerveződést a korábban a minisztérium által rendszeresen összehívott országos tanácskozások elmaradása, a szaktanácsadók egy részének elbocsátása, így a korábbi koordináció hiánya váltotta ki. Közvetlen ok az volt, hogy a Nemzeti Alaptanterv induló munkálatai során megkérdőjelezték a technika tantárgy jogosultságát.
A közel 60 fős alakuló közgyűlés mintegy 20 tagú választmányt hozott létre Elnöknek Biszterszky Elemér államtitkárt gondoltuk felkérni, társelnök Radics Lajos lett. A választmány tagjai voltak még többek között: Bágyi Péter, Burián János, Demjén Endre, Déri József, Gál István, Hannes Lászlóné, Herbert János, Kiss Sándor, Magyar Ágnes, Mosoni Árpád, Nagy Attiláné, Sulák Istvánné, Tikász József,  Vas Miklós. Kiadványunk, a Hírlevél első száma 1990 decemberében jelent meg, szerzői: Burián János, Csató Sándor, Kiss Sándor, Mosoni Árpád és Vas Miklós. A felsőoktatásban technikát oktatók októberben Egerben gyűltek össze, ahol a taxisblokád miatt maradniok is kellett.
 Közgyűlés: 1990. december 17., Pest Megyei Pedagógiai Intézet
A közgyűlésen most már a szabályoknak megfelelően 7 tagú vezetőséget három tagú ellenőrző bizottságot választottunk a következők személyében: Elnökség: Vas Miklós elnök, Nagy Attiláné elnökhelyettes, Mosoni Árpád titkár, Göbölös Sándor titkárhelyettes, Kiss Sándor külkapcsolatok, Horváth Levente póttag, Kovács Tibor póttag. Ellenőrző Bizottság: Sulák Istvánné elnök, Szatmári József, Tóth Sándor. Virányi Istvánné póttag.
Az éves tagdíjat 200.-Ft-ban állapítottuk meg.
Az elnökség havonta, kéthavonta ülésezett a Fővárosi Pedagógiai Intézet II/108-as szűk szobájában ( Horváth Mihály tér 8.). A házigazda Nagy Attiláné volt.
Az egyesületet a Fővárosi Bíróság 1991. január 7-i végzésével 3212-es sorszámon nyilvántartásba vette.
1991-ben a Hírlevélnek további 3 száma jelent meg. A 4.szám egyben meghívó a következő közgyűlésre. Ebben Mosoni Árpád titkár vitaindítóként összegzést írt a technika tantárgy helyzetéről, viszonyáról a NAT tantárgyi blokkjában. 1991 szeptemberében a vezetőség tájékozódott, milyen feltételekkel lehetne a TOE a MTESZ egyik tagszervezete. A terv az anyagiak hiányán bukott meg.
Közgyűlés: 1991. november 9., Fővárosi Pedagógiai Intézet (Budapest, Horváth M. tér 8.)
Egyik fő téma a NAT előkészületekkel volt kapcsolatos. Fontos téma volt a TOE kapcsolata más szervezetekkel. Az összeállítás szerzője nemzetközi kapcsolatokról, külföldi technika oktatási konferenciákról  (pl.: PATT Hollandiában) is beszámolt. A szekciók között találhatunk háztartással, informatikával, oktatás­techni­kával és a központi műhelyekkel foglalkozót is.
A közgyűlés után is gyakran ülésezett a vezetőség. Egyik állandó témánk a megszűnt Technika Tanítása című szaklap pótlása, illetve valami publikálási lehetőség keresése. Így jutottunk egyezségre a Szakoktatás című lappal, ahol havonta mellékletként tudtunk írásokat megjelentetni 1992-től. A korábban főleg csak a szakképző intézményekbe járó lapot 1992 áprilisában már 200 általános iskola is megrendelte akkor még évi 300 Ft-ért.
Közben az 1992 januárjában kiadott NAT harmadik variáció alapján a vezetőség tankönyv és munkafüzet írási akciót indított az ottani technika-környezetkultúra és az életvitel, család, háztartás területeken. A szervező Mosoni Árpád volt.
1992-ben még az informatika szekció is aktívan működött, abban az évben négy összejövetelt is tartottak, többek között Kecskeméten is. Szintén aktivizálódott a még megmaradt központi műhelyek vezetőinek köre. A valamikori 120-ból már csak 50-en jelentek meg Kiskundorozsmán.
Az aktivitást a különféle technika versenyek szervezése is jelezte. A fővárosban Nagy Attiláné, Borsod-megyében Tóth Sándor volt tagjaink közül a szervező. 1993 elején vetődött fel a régióban való szerveződés gondolata. A vezetőségbe a régiók vezetőit és a szekcióvezetőket kívántuk bevonni.
A felsőoktatásban technikát oktatók Békéscsabán rendezett konferenciájukon elhatározták a Felsőoktatási Technikatanárok Kollégiumának megalapítását, és elfogadták az alapszabály tervezetét: Elnök: Hegyi Sándor, alelnök: Kiss Sándor, titkár: Schiller István lett. A számvizsgáló bizottság elnöke: Kesztyűsné Dobos Katalin.
Az új egyesület hivatalos bejegyzésére végül nem került sor.
Közgyűlés: 1993. március 20., Fővárosi Pedagógiai Intézet (Budapest, Horváth M. tér 8.)
       A közgyűléskor már 270 tagja volt az egyesületnek, de anyagilag elég gyengén álltunk. A megalakulás óta 58 ezer Ft bevételünk volt, amiből a készlet a közgyűlés idején 32 ezer Ft. A közgyűlésen az alábbi szekciók is működtek: életvitel, család, háztartás; agrotechnika; informatika; központi műhelyek. A plenáris ülésre Mosoni Árpád 5 oldalas részletes beszámolót készített, ami értékeli a TOE addigi teljes működését.
       Ezt követően az elnökségi ülések Leányfalun, a Göbölös Sándor igazgatta iskolában voltak. Egyik fő téma  mindig a NAT és annak véleményezése volt. Vas Miklós elnök 1993. december 6-i dátummal foglalta össze véleményünket. Szintén szó esett az alapszintű vizsgaközpont tervezett elképzeléseiről is.
       1993 decemberében mintegy 5 milliós pályázatot fogalmaztunk, aminek zömét szakmai folyóiratra és versenyzésekre szántuk volna.
1993. július 01. Párizs. A TOE alapító tag a technikaoktatással foglalkozó szervezetek világtanácsában (WOCATE)
       A technika oktatásról szóló UNESCO konferenciához kapcsolt rendezvényen Kiss Sándor vett részt, és tartott előadást a magyar technika oktatásról. Az alapító okirat tervezetét vezetőségünk előzetesen jóváhagyta. Az alapító okiratot közel ötven, a világ egész különböző részein (Európa, Amerika, Ausztrália stb.) működő nemzeti és nemzetközi szervezettel együtt írtuk alá.
Részközgyűlés: 1994. november 12., Szolnok
       A továbbképzést és részközgyűlést (mivel az országos megjelenés nem volt teljesen biztosított) megelőzően a vezetőség két munkacsoportot hozott létre, melyek tagjai az alábbiak lettek: rendezvényszervezők: Sulák Istvánné, Vesztróczy László, Félix József, Hám László; lapszerkesztők: Sugár Jánosné, Mészáros Gábor, Molnár Anna, Puspán Béláné, Kővári Istvánné.
       A továbbképzésen háztartás, informatika, központi műhely és tantervi alternatívák témakörökben működtek szekciók.
       Itt is propagáltuk a TOE védnökség alatt a Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Technika Tanszéke és a debreceni Tócóskerti Általános Iskola által 1995 tavaszára első ízben meghirdetett országos technikatörténeti versenyt, melynek akkori témája a közlekedés volt. Az azóta hatodik alkalommal kiírt nagysikerű országos csapat versenyt a TOE részéről Kiss Sándor tanszékvezető, e sorok írója alapította.
       Ekkor már ismét több helyen szerveztek, általában megyei szintű technika tanulmányi versenyeket, így például a házigazda Szolnok megyében is.
Közgyűlés: 1995. március 31., Szolnok
       A közgyűlésen megválasztott vezetőség és ellenőrző bizottság az alábbiakból állt: elnökség: Vas Miklós elnök, Göbölös Sándor titkár, Gerhauser Róbert titkárhelyettes, Kunderman Róbert titkárhelyettes, Kiss Sándor külügy, Hám László, Fülöp Péter. Ellenőrző Bizottság: Félix József, Sulák Istvánné, Tóth Sándor.
       A tagdíj összegét a közgyűlés 400 Ft-ban állapította meg. Az alapszabályból az érdekvédelmi tevékenységet ki kellett hagynunk a célok közül.
       A vezetőségi üléseket ezután Budapesten a Törökvész u.67-69 alatt lévő, és Gerhauser Róbert vezette iskolában tartottuk. Ugyanitt rendeztük 1995. december 16-án a „Központi műhelyek és a NAT„ című országos tanácskozást is, ahol állásfoglalást fogadtunk el. Ebben többek között az 1 diákra jutó támogatás 8 ezrelékét javasoltuk az anyagellátásra fordítani központilag. A tanácskozás vendége volt Fodor Gábor művelődési és közoktatási miniszter.
1996-ban WOCATE nemzetközi tagsági díj címen Kiss Sándor 150 USD-t átadott a nemzetközi szervezetnek. Ennek utólagos fedezésére pályázatot adtunk be, amit jóvá is hagytak, de csak a következő évi nemzetközi tagdíj befizetésére fordíthattuk.
       Tárgyalásokat kezdtünk az OKSZI gondozásában megjelenő Módszertani Lapok című sorozat technika füzetének a beindítására. Ez végül is Informatika + Technika címmel sikerült 1997-ben. A szerkesztőbizottság: Szili Károly szerkesztő, Vas Miklós elnök, Kiss Sándor, Schiller István. A vezetőségi üléseinket közben Békásmegyerre a Bőrfestő u.3-5 alatti iskolába helyeztük át, ahol Hám László igazgató-helyettes volt. Sokat foglalkoztunk az új folyóirat indításával, fenntartásával.
Területi Szervezetek alakulnak Debrecenben és Veszprémben 1996.
       Veszprémben Kunderman Róbertet, Debrecenben Kiss Sándort választják elnökké. A Veszprém megyei szervezetnek saját kiadványa is van Technika az iskolában címmel, ami mára országos terjesztésűvé vált. Hajdú-Biharban megyei tárgykészítési és terítés-tálalási versenyeket rendeznek és továbbképzéseket tartanak azóta is folyamatosan.
Részközgyűlés: 1997. február 22., Budapest (Bőrfestő u.)
       A részközgyűlésen a vezetőség egyes tagjainak elfoglaltsága miatt lemondásokat fogadtunk el (Göbölös Sándor, Hám László, Fülöp Péter, Kunderman Róbert) és új tagokat választottunk: Vesztróczy László, Székelyhidi István, Papp Miklósné személyében. Elfogadtuk, hogy a területi szervezetek a beszedett tagdíjak 25%-át utalják át a TOE számlájára.
       1996 őszétől elnökségi üléseinket Budapesten a Báthory u. 10 alatt az OKSZI helyiségében tartottuk. Az ülések ekkoriban jórészt szerkesztő bizottsági előkészítésként működtek. A házigazda Szili Károly volt. A fentiek mellett a NAT, a kerettanterv, helyi tanterv és a taneszközlista voltak a témák.
Közgyűlés: 1997. május 9., Szolnok
       A harmadik alkalommal Szolnokon rendezett tanári ankét keretében megtartott közgyűlésen megválasztott vezetőség: Vas Miklós elnök, Göbölös Sándor titkár, Gerhauser Róbert titkárhelyettes, Kiss Sándor külügy, Papp Miklósné, Székelyhidi István, Vesztróczy László. Elfogadtuk, hogy az egyesület alapszabályában deklaráljuk is a politikamentességet. Beszámolt munkájáról a két területi szervezet (Veszprém és Hajdú-Bihar megye). Elhangzott három további alapítási lehetősége is. (Szolnok, Békés, Győr)
Közgyűlés: 1998. március 27., Ajka
       A két napos ankét keretében megtartott közgyűlésen Vas Miklós nyugdíjba vonulása miatt lemondott. E sorok írója a felsőoktatási technika oktatási szervezetben és testületben viselt két elnöki funkciója miatt nem vállalta a TOE elnökséget is. A megválasztott 7 fős vezetőséget 9-re bővítettük, az új vezetőség összetétele: Rosta István elnök, Sulák Istvánné titkár, Papp Miklósné, Kesztyűsné  Dobos Katalin, Vas Miklós, Kiss Sándor, Vesztróczy László, Tóth Sándor, Székelyhidi István.
       Megemlékeztünk a nemzetközi technikai oktatás két nagy személyiségének haláláról: Jan Raat holland professzor a PATT alapítvány és konferencia sorozat elnöke, valamint Dietrich Blandow a WOCATE titkára és egyik létrehozója.
       Az új vezetőség üléseit stílusosan technikatörténeti múzeumokban tartotta. Alapos előkészítés után kilenc pontból álló cselekvési programot fogadtunk el, és egy felsőoktatási kutatási együttműködési keret is meg lett fogalmazva. Az egyik elnökségi ülés Debrecenben volt 1999 márciusában az ötödik technikatörténeti országos verseny döntője alkalmából.
       A vezetőség és különösen az új elnök legfontosabb eredménye 1999-ben a technika és a hozzá kapcsolódó területeknek az országos kerettantervbe kötelező tárgyként (1-8.osztály 1-1 óra) való visszajuttatása volt. Ezt rengeteg levél és személyes konzultációk árán értük el az Oktatási Minisztériumban.
Közgyűlés: 1999. április 8., Szolnok
       A közgyűlésen ellenőrző bizottságot választottunk, melynek tagjai: Fülöp Péter, Farkas Lajosné és Pintér Györgyi. Elfogadtunk egy 11 pontból álló állásfoglalást, és hogy a TOE székhelye ezután Szolnok, Mária utca 19. (Pedagógiai Intézet) legyen. Döntöttünk a kiemelten közhasznú minősítésről és a tagdíjat 600.-Ft-ra emeltük. Az egyesület vagyona ekkor 35 ezer Ft volt, a tagok száma 130 körüli. A közgyűlésen beszámoltak a területi szervezetek is, köztük a most bejegyzett Szolnok megyei, melynek elnöke Papp Miklósné. Korábban a vezetőségnek Tóth Sándor is beszámolt a Borsod megyei területi szervezet megalakulásáról. A 3 napos tanácskozáson a következő szekciókban folyt a tanácskozás: háztartás, közlekedés, modellezés, informatika, valamint központi műhelyek. Az immár negyedik alkalommal megrendezett szolnoki országos találkozó házigazdái: Sulák Istvánné és Papp Miklósné voltak.
       Mivel Rosta István elnöki tisztségre vállalt időtartama 1999.október 1-én lejárt, a vezetőség soraiból Kesztyűsné Dobos Katalint választottuk elnökké. A külső szorítások enyhülésével, kissé elhanyagolt belső ügyeinkre összpontosítottunk. Az egyesület 10 éves évfordulója, és a rendszeres országos tanári ankétok szervezésének 5 éves évfordulója jegyében készültünk a Szombathelyen rendezendő éves találkozóra, melynek házigazdája Kővári Istvánné. Elhatároztuk a Jubileumi Hírmondó kiadását, amiben ez a történeti összefoglaló is megjelenik.
Közgyűlés: 2000. április 13-15., Szombathely
       Vas Miklós nyugdíjba vonulása miatt lemondott elnökségi tagságáról, így az elnökségbe választottuk Gécs Mihálynét. Az elnökség póttagjai lettek Mészáros Gábor és Szalainé Sinkovics Ágnes.
       A szombathelyi konferencia a „Múltra alapozott jövő a magyar technikai kultúrában” címmel került megrendezésre. A pedagógusokat foglalkoztató kérdések között szerepelt többek között: a kerettanterv, a minőségfejlesztés, a tanulók technikai felkészítése, az új ötletek bevezetése, a mindennapok ergonómiája, stb.
A közgyűlésen az elmúlt 10 év munkájának rövid elemzése után elismerő oklevelet kaptak azok a kollégák, akik az egyesületben vagy az egyesületért igen sokat dolgoztak. Az elismeréshez külön is gratulálunk.
       Ha a krónika bármilyen tekintetben hiányos, vagy ha írójának személyes tapasztalatai és érzései a legkisebb mértékben is csorbítanák a történeti hitelességet, azt a következő jubileumi alkalommal korrigálni fogjuk. Csapattársaimmal együtt örülök, hogy 10 éves munkánkat és annak nem kevés eredményét így közismertté tehettem.
 
dinimi binisi virin sitilir dinimi binisi virin sitilir dinimi binisi virin sitilir binis virin eşşek siteleri dinimi binisi virin sitilir porn porn deneme bonusu deneme bonusu veren siteler