Címlap A TOE története Volt egyszer egy folyóirat
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

Technika az iskolában PDF Nyomtat Email

A "Technika az iskolában" című lap létrejötte körülményeinek megértéséhez mintegy tíz évet kell visszamennünk, amikor már közeledett a Nemzeti Alaptanterv életbeléptetésének dátuma, és kezdtünk aggódni, hogy az egyes iskolákban milyen szerepet kívánnak majd adni a Technika tantárgynak? Vajon mi kap majd prioritást egy-egy iskolában: a nyelvoktatás, a számítástechnika, vagy mindkettő. Nagy volt a veszély, hogy az iskolák egy részében összetévesztik, vagy egyszerűen azonosítják a technikát a számítástechnikával. Ez nem csak kizárólag abból fakad, hogy a számítástechnika szó tartalmazza a technika szót is, hanem onnan is eredeztethető, hogy a nyolcvanas évek végén, amikor megjelentek az első számítógépek, akkor általában az iskolákban a technika tanár volt az, aki elkezdett dolgozni a gépekkel. Mi, akik tudtuk, hogy a két fogalom nem azonos, és a számítástechnika nem helyettesítheti a sokrétű, gondolati tevékenységet és manuális tevékenységet is magába foglaló technika tantárgyat – kezdtünk aggódni.

1996 májusában Ajkán, néhány technika szakos kolléga társaságában – akik ma lényegében a szerkesztő bizottságot alkotják – beszélgettünk a tantárgy gondjairól, s főként arról, hogy mit kellene tenni. A szakfelügyelői rendszer megszűnésével és a szaktanácsadói hálózat átalakulásával megszűnt az információáramlás egyik formája, akkor még nem alakultak ki az új továbbképzési rendszer elemei, módszertani lap sem volt. Mindezekből következik, hogy információ nélkül maradtak a nevelők.

Elhatároztuk, hogy kéthavonta, egy „újságnak” nevezett anyagot juttatunk el a Veszprém megyei iskolákhoz. Így született meg a „Technika az iskolában” c. lap. Rövid időn belül segítséget kaptunk a Veszprém Megyei Pedagógai Intézet igazgatójától, s a következő évtől már nyomdai kivitelben készült a lap, s a terjedelem elérte a 48 oldalt.

Az 1997. szeptemberében elindított Technika az iskolában című lapot 2007-ben már nem tudtuk megjelentetni.

Az elmúlt tíz évben évente ötször juttattunk el kollégáinkhoz a technikai nevelés témakörébe tartozó cikkeket, beszámolókat, információkat.

Sajnos, a további megjelenéshez nem sikerült támogatókat szerezni, idevonatkozó munkánk nem járt eredménnyel. 2008-ban a Winkleriskolaszer Kft. katalógusának utolsó 40 oldalán kaptunk lehetőséget szakmai anyagunk megjelentetésére.

Vesztróczy László szerkesztő

 

A Technika az iskolában című módszertani folyóirat  megjelent számainak tartalomjegyzéke
1996-97 2001 2005
1998 2002 2006
1999 2003 Megszűnt
2000 2004  

 
 

Látogatóink

Jelenleg 3 vendég olvas minket

Képek a galériából

No images

Statisztika

Tagok : 2964
Tartalom : 64
Linkek : 54
Tartalom megtekintés találat : 173313
donomo bunusuruz donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur casrzino saytleri casrzino saytleri casrzino saytleri donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi behes sitecisi behes sitecisi onvirn ardrescisi tupibetr ardrescisi