Címlap GYIK
Banner
 

Megnyert pályázataink

 NTP-TV-15-0094 Életvitel

                            Technika

GYIK PDF Nyomtat Email

Kedves Olvasó!

Ez az oldal a honlap használatával kapcsolatos gyakran ismétlődő kérdések gyűjteménye, mely fokozatosan bővül (ahogy reményeink szerint a honlap szolgáltatásai is bővülnek).

Kérdezz a Fórumon!

Kérem, hogy csak akkor keress magánban, ha az alábbiak áttanulmányozása után sem találsz megoldást problémádra.

Regisztráció:

Regisztráltam, mégsem tudok bejelentkezni. A sikeres regisztráció [Fiók létrehozása] után kapsz egy e-mailt a megadott levelezési címedre, ahol egyetlen kattintással aktiválnod szükséges a regisztrációdat. A felhasználói név és jelszó tévesztése miatti sikertelen bejelentkezés nem szorul magyarázatra... Ha elfelejtetted a jelszavadat, vagy a felhasználói nevedet, arra is találsz megoldást a Belépés menücsoportban. Végső esetben - ha végképp nem boldogulsz - regisztrálj újra!

Megváltozott az e-mail címem. Van teendőm?

Igen, célszerű megtenni az alábbiakat:

Bejelentkezés után a Felhasználói menüben (a bejelentkezési felület alatt) Adataim szerkesztése; ott a szükséges módosítások elvégzése.

Mivel a Hírlevél is a régi címre van regisztrálva, itt is módosítani kell (lásd lentebb a cikk hírlevéllel foglalkozó részét)

 

Regisztráció törlése: Bejelentkezés után a Felhasználói menüben (a bejelentkezési felület alatt) lehetőség van a regisztráció törlésére. Ezzel minden adatod törlődik, tehát pl. hírlevelet sem kapsz többé.

 

Cikk beküldése:

Bejelentkezés után írtam egy cikket, mégsem jelent meg. Leggyakoribb okai lehetnek: A szöveg alatt a Közzététel beállításait nem végezted el. Nem jelölted be, melyik szekcióba, s azon belül melyik kategóriába szántad a cikket. Ha ezt megtetted, s el is mentetted a cikket, további ok lehet még, hogy nincs jogod a cikk megjelentetéséhez (A beküldés nem egyenlő a megjelentetéssel). Ebben az esetben azt az arra kijelölt jogosúltságú személy fogja megtenni 1-2 napon belül.

A hozzáférés szintjei: regisztráltak 

szerző - Cikket küldhet be, de nem ő teheti közzé. Ezen a honlapon minden regisztrált személy kezdetben ezt a jogosultságot kapja.

szerkesztő - cikket küldhet be, a meglévőket szerkesztheti, de a közzététel nem joga.

közzétevő - cikket küldhet be, a meglévőket szerkesztheti, és közzétételi joga is van.

Az alábbi jogosultságok a honlap szerkezeti módosításához valók:

kezelő

adminisztráció

főadminisztrátor

Webcím beküldése:

 Ez a lehetőség szintén regisztrációhoz kötött, és csak bejelentkezés után érhető el. Segítségével kategóriákba szedetten olyan link-gyűjteményt hozhatunk létre, mely nagy segítség lehet minden böngésző számára. Ha olyan linket szeretnél feltenni, amelyik nem illik egyik kategóriába sem, küldj egy e-mailt, s én bővítem a kategóriákat.

Fórum:

A fórum egy webes szolgáltatás. Nem valós idejű társalgásra, hosszútávú, maradandó, olykor magán légkörű eszmecserére és üzenetküldésre való. A fórum regisztráció nélkül látszik, de cikkei nem olvashatók, hozzászólni is csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett.

Adott kategórián belül két lehetőségünk van az aktív részvételre: megkezdett témához hozzászólni, vagy új témát indítani. Új kategória indítását a moderátortól lehet kérni.

Másokat sértő vagy vulgáris kifejezések használata esetén a moderátor törölheti a hozzászólást.

 

Galéria:

Hogyan történik a képek feltöltése a képgalériába?

Galéria/felhasználói panel/új kép. Egyszerre 6 képet tölthetünk fel, de csak engedélyezett kategóriákba (az Ideiglenes kategória mindig engedélyezett). Célszerű tehát előbb kategóriát létrehozatni és engedélyeztetni kezelő vagy adminisztrátori jogokkal rendelkező személlyel (célszerűen a kapcsolat menün keresztül írt e-mailben). Amennyiben nagy felbontású fotóim vannak, célszerű előbb a helyi gépen átméretezni (kb. 1024x768-ra) a feltöltésre szánt képeket. Ilyen csoportos átméretező ingyenes program pl. a PixResizer, melynek installját a Megosztom veled... felület Segédprogramok almenüjéből lehet letölteni (csak bejelentkezve látható). Követelmény, hogy a feltöltendő képek nevei nem tartalmazhatnak ékezetes betűket, szóközt és kölönleges karaktereket (lehetnek: az angol abc betűi, számok).

 

Megosztom veled...:

Hogyan tölthetünk fel információkat, programokat a Megosztom veled… felületre?

  • A feltöltéshez regisztrált felhasználóként be kell jelentkezni.

  • Ki kell választani azt a kategóriát, ahová fel szeretnél tölteni.

  • Kattintás a Fájl beküldése ikonra.

  • Három feltöltési módszer közül lehet választani:

- Fájl feltöltése a számítógépről (leggyakoribb)

- Fájl átvitele egy másik kiszolgálóról erre a kiszolgálóra

- Másik kiszolgálón lévő fájl csatolása ehhez a kiszolgálóhoz

Mindhárom esetben a feltöltendő fájl teljes elérési útját kell megadni, majd Feltöltés.

Ha olyan nevű fájl már létezik, Feltöltési hiba üzenettel visszalép a fájl megadásához.

[Általában 10 MB a feltölthető legnagyobb méret. Prezentációk esetében szokott előfordulni, hogy szükségtelenül negy méretű képeket illeszt a szerkesztője a bemutatóba, ezáltal túllépi a 10 MB-ot. Ez három gondot is jelenthet:

- Nem tudja feltölteni

- A letöltése olyan hosszadalmas lesz, hogy türelmetlenebb olvasója megunja a várakozást és inkább meg sem nézi

- A honlap tárhelye hamar megtelik, s a tárhelybővítés pénzbe kerül (igaz, ez a TOE problémája)]

A feltöltés befejeztével a dokumentum szerkesztése következik: megadjuk a nevét, esetleg módosítjuk a kategóriát, megadhatjuk tájékoztatásul a dokumentummal kapcsolatos webhely címét, valamint alul a szövegszerkesztőben a rövid leírását.

A Jogosultságok fülön a legfontosabb annak a beállítása, hogy ki férhessen hozzá:

  • mindenki,

  • csak a regisztrált felhasználók,

  • adott regisztrált felhasználó,

  • regisztrált felhasználókból az adminisztrátor által képezett csoport tagjai

A dokumentumhoz tartozhat licencszerződés, amit a letöltőknek el kell fogadniuk, hogy hozzáférhessenek a dokumentumhoz. Itt lehet a licenc típusát kiválasztani.

Végül a közzététel és a jóváhagyás zárja a feltöltési folyamatot.

Ha csupán egy honlapra (pl. YoTube videóra) való hivatkozást szeretnénk megosztani kollégáinkkal, használjuk a Fájl beküldése pontnál a Másik kiszolgálón lévő fájl csatolása ehhez a kiszolgálóhoz opciót. 

 RSS hírcsatorna (Hírkövető):

A RSS az angol Really Simple Syndication kifejezés rövidítése. A szabvány lényege, hogy a látogatók a weboldalak meglátogatása nélkül is automatikusan értesülnek egy-egy általuk kijelölt oldal frissítéséről, rendszerint olyan módon, hogy az aktuálisan elérhető tartalom kivonatát tudják megtekinteni egy helyen összegyűjtve. Az RSS használatával elkerülhető, hogy a kedvenc honlapok oldalait naponta többször is végig kelljen nézni, hiszen az újonnan felkerült anyagok megjelenéséről az RSS-olvasó programon keresztül lehet értesülni. Adott időnként jelez, ha a megadott webhelyen új híranyagot publikálnak. (Természetesen a felhasználó élő könyvjelzőinek törlésével bármikor le is mondhatja az "előfizetést".) Előfizetés: nem kell megijedni, a kifejezés sántít. Talán helyesebb lenne a Feliratkozás szó, de nem ez terjedt el.

A hírcsatornák használatát az Internet Explorer böngésző minimum 7-es vagy a Mozilla Firefox böngésző minimum 2-es verziója vagy az Opera böngésző támogatja. A Chrome böngésző egy plug-in telepítésével válik alkalmassá a hírcsatornák használatára.

Teendők

Ha egy oldal tartalmaz ilyen hírcsatornát, akkor az RSS ikon RSS színesben pompázik az eszköztárban. Rákattintva nyitható meg a hírcsatorna, s ha az előfizetés-t választom, később a Kedvencek között jelenik meg.

Mozilla Firefox esetén a jobb alsó sarokban található RSS ikonra kattintva kell feliratkozni a hírcsatornára, és ezek után a Könyvjelzők között megjelenik, ahol automatikusan mindig a legfrissebb hírek listáját találod. Ha valamelyik érdekel, rákattintasz, és máris az oldalon leszel!

Opera esetén a böngésző címsorában található RSS ikonra kattinva lehet feliratkozni, majd a Hírcsatornák menüben megjelenik a cikkek tartalomjegyzéke.

 

Hírlevél:

2009. januárjától hírlevelet küldünk minden regisztrált látogatónknak a regisztráció során megadott e-mail címére. A hírlevelek tartalma elsősorban arra szolgál, hogy felhívja a figyelmet a honlapon megjelent új cikkekre. A hírlevelek (a régebbiek is) elolvashatók a Hírlevél menüpont alól.

A Hírlevél menüpont a felső menüben található (bejelentkezés után), ahol - természetesen - bárki leíratkozhat, esetleg újra feliratkozhat. Az néha előfordulhat, hogy - bár leiratkozott valaki a hírlevélről - egy idő után ismét megkapja azt. Ennek az az egyszerű oka, hogy egy listában vannak a leíratkozottak és az újonnan regisztráltak. Ezért az admin nem tudja eldönteni, hogy leíratkozott, vagy újként regisztrált egy-egy személy.

Nem kapok hírlevelet. Mi az oka?

Nagy valószínűséggel az, hogy a regisztráció óta megváltozott az e-mail címed. Teendőd: Leiratkozol a hírlevélről a régi e-mail címmel, majd felíratkozol az újjal. Ezt a honlapra történő bejelentkezés után teheted meg.

Utolsó frissítés: 2018 február 14., szerda 10:05
 
donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur donomo bunusur tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi tupubor sitecisi behes sitecisi behes sitecisi